Porlande bäck och stjärnbilder som glimmrar.

Ramsele Konferens och forskarcentrum ligger mitt i Rafnasils kulturområde.

Här blandas konst, historia, kultur och natur och skapar en atmosfär som väcker stor nyfikenhet.

Bland gränder och grändskyltar kan du uppleva kraxande korpar, vinrankor som vindlar från golv till tak, konstverk som reser sig ur en porlande bäck och ta del av ett hus som är lika spännande som mordhistorien i vår fängelsehåla.

 

Mitt i huset ligger vår restaurang där takhöjden, de 400år gamla tallarna, värmen från den sprakande elden och den hänförande utsikten kan skapa en känsla av att befinna sig inomhus och utomhus samtidigt. En solig sommardag används terrassen av många restauranggäster.

 

Konferensrummen hittar du genom att följa stigarna med trampad snö till Egil Johanssons gränd. I varje gränd kan du en mörk novemberdag se stjärnbilder som glimmar i taket. Här kan ni konferera i stora och små sällskap och välja det rum som passar er bäst.

 

Längs väggarna i galleriet finns berättelser illustrerade som är tagna direkt ur släktforskningsarkivet. Bilderna berättar bland annat om häxjakten, utvandringen och soldattorpen. I Forskarsalen finns ett 30-tal litografier om Valloner upphängda.

 

I Referensbiblioteket kan du läsa om orter, bruk och platser som dina förfäder levt på. Där finns också två utställningar. Den ena i stort format där pigan Brita-Stina sitter häktad och den andra i dockskåpsformat där vi får följa Diger Jankes dramatiska avslutning på livet.

 

I Lars Otto Bergs smala gränd visar ljusinsläppet från taket ytterpanel inomhus och prunkande rabatter. Kikar du in genom glasväggarna finner du flera olika företag som hyr kontor i huset. VUAB vägundersökningar AB, Stiftelsen Ramsele Socken och Nymans Advokatbyrå.

 

Hörsalen är byggd som en amfiteater. Den används för konserter, föreläsningar, filmvisningar med mera. Här får du blicka ut över den unika natur som inlandsisen skapade och arkitekten till huset, Per Persson MAF Luleå, inspirerades av. Medeltidskyrkan från 1200-talet, klockstapeln och den gamla prästgården på Grannäset ligger vackert inbäddade i niplandskapet.

 

Vill du veta mer? Boka en guidad visning.